Utilizarea tehnologiilor moderne GIS pentru eficientizarea managementului datelor geospațiale


Pe data de 8 iunie 2022, în cadrul proiectul „Crearea unui mediu favorabil de politici pentru managementul integrat al resurselor naturale și implementarea unei abordări integrate pentru a atinge neutralitatea degradării terenurilor în Moldova” a fost organizat seminar practic-demonstrativ: „Utilizarea tehnologiilor moderne GIS și demonstrarea posibilităților oferite de portalul GIS pentru eficientizarea managementului datelor geospațiale și colaborare în cadrul proiectelor GIS”.

Seminarul a fost organizat cu scopul îmbunătățirii capacităților Institutului de Cercetări și Amenajări Silvice în calitatea sa de participantul proiectului responsabil de colectarea și administrarea informației geospațiale privind perdele forestiere de protecție în zona de activitate a Proiectului (raioanele Orhei, Rezina si Şoldăneşti).

Portalul GIS este o soluție convenabilă pentru organizații de cercetare și producere pentru crearea și lansarea unui sistem informațional geografic integrat. Acest sistem oferă acces la informații geospațiale prin intermediul aplicațiilor, hărților web și straturilor de date care pot servi la sporirea funcționalității și eficienței. Portalul GIS facilitează colaborarea și schimbul de informații în cadrul organizațiilor, precum și cu partenerii acestora prin accesul intuitiv la geoservicii.

În cadrul seminarului, specialiștii ICAS au făcut cunoștință cu instrumentele portalului pentru localizarea arborelor prin intermediul dispositivelor mobile/GPS, precum și posibilitățile de management al informației care este stocată centralizat și vizualizată pe web hartă cu acces securizat. Contextul și analiza geospatială este posibila cu ajutorul imaginilor satelitare (ex: Sentinel, Landsat, etc), la fel automatizarea datelor GIS în teren este asigurată prin intermediul aplicațiilor mobile GIS specializate.