21 Martie – Ziua Internațională a Pădurilor


Anual, la data de 21 martie, este marcată Ziua Internațională a Pădurilor. Instituirea acestei sărbători și celebrarea la nivel mondial dă dovadă de rolul important al pădurilor în viața omului. În fiecare an în această zi țările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naționale și internaționale pentru a organiza activități care implică păduri și arbori. În anul curent această zi a purtat un generic frumos – ”Pădurea și Educația”.

În contextul celebrării Zilei Internaționale a Pădurilor, Agenția „Moldsilva” prin Institutul de Cercetări și Amenajări Silvice și în colaborare cu Grădina Botanică Națională (Institut) ”Alexandru Ciubotaru” a organizat o masă rotundă cu genericul ”Pădurea și Educația”.

La eveniment au participat reprezentanți ai Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului, Inspectoratului pentru Protecția Mediului, reprezentanți ai Facultății de Silvicultură a Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, România, Universității Agrare de Stat din Moldova, instituțiilor de învățămînt superior și mediu de specialitate, precum și ai societății civile.

Evenimentul organizat a avut scopul promovării educației ecoforestiere, sensibilizării opiniei publice privind importanța pădurilor, necesitatea protecției și gestionării lor durabile pentru generațiile viitoare.

Conștientizarea tinerei generații privind rolul pădurilor constituie un pas important în domeniul protecției resurselor naturale pentru generațiile viitoare. Este indiscutabil rolul notoriu al pădurilor, care contribuie la menținerea aerului, solului, apei și vieții omului și joacă un rol vital în abordarea unor dintre cele mai mari provocări cu care ne confruntăm astăzi, cum ar fi schimbările climatice, eliminarea foametei și menținerea durabilă a comunităților urbane și rurale.

La final, organizatorii evenimentului au donat seturi de cărți instituțiilor de învățămînt superior și mediu de specialitate.