Ziua internațională a pădurilor 2022


Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat 21 martie Ziua Internațională a Pădurilor în 2012. Celebrarea acestei Zile urmărește scopul de a crește gradul de conștientizare a importanței tuturor tipurilor de păduri. În Ziua Internațională a Pădurilor, țările sunt încurajate să întreprindă eforturi locale, naționale și internaționale pentru a organiza activități care vizează păduri și arbori, cum ar fi campanii de plantare, mese rotunde, prelegeri publice etc. Subiectul fiecărei Zile Internaționale a Pădurilor este stabilită de Parteneriatul de Colaborare pentru Păduri.

Restabilirea pădurilor: o cale spre recuperare și bunăstare

Anul curent Ziua Internațională a pădurilor va fi marcată sub genericul „Pădurea: producerea și consumul sustenabil”.

În acest context, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice în parteneriat cu Grădina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” organizează o masă rotundă cu genericul menționat.

Evenimentul a avut loc pe 21 martie curent în incinta sălii de conferință ICAS și s-a desfăşurat în format mixt (prezența fizică și on-line) cu participarea reprezentanţilor Ministerului Mediului, Agenției „Moldsilva”, Grădinii Botanice Naționale (Institut) „Alexandru Ciubotaru”, entităților silvice ale Agenției „Moldsilva”, rezervațiilor naturale etc.

În cadrul evenimentului au fost prezentate trei rapoarte de bază:

  1. Capacitățile de producție lemnoasă ale pădurilor din Republica Moldova, starea curentă, probleme și perspective – raportor: Ion Talmaci, vicedirector tehnic, ICAS.
  2. Valorificarea durabilă a produselor lemnoase din pădurile Republicii Moldova, probleme actuale, căile de ameliorare și perspective – raportor: dr. Victoria Covali, director adjunct, Agenția „Moldsilva”.
  3. Realizările științifice ale GBNI privind productivitatea biologică a pădurilor din Republica Moldova obținute în cadrul Programului Omul și Biosfera – raportor: prof dr. hab. Gheorghe Postolache, șef de laborator, GBNI.